Nederlandse Ambassade in Bern, Zwitserland

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik met het openbaar vervoer naar de ambassade?

De ambassade is vanaf  het Centraal Station / Hauptbahnhof Bern op twee manieren met het openbaar vervoer te bereiken:

Bus nr. 10, halte I, richting Köniz Schliern
Tram nr. 3, halte J, richting Weissenbühl

Voor de Nederlandse Ambassade, in beide gevallen  uitstappen bij de halte Eigerplatz. Daarna doorlopen in de richting van de tram. U vindt de Nederlandse Ambassade dan na de COOP en de MIGROS aan de linkerzijde, in het gebouw met de opvallende rood/oranje bakstenen.

Kan ik in één afspraak meer dan één afspraak maken en/of kan ik in één afspraak meer dan één document aanvragen?

Neen, dat gaat niet. De beperkte tijd die een afspraak aan de balie biedt voor het behandelen van een aanvraag laat dit niet toe.

Wilt u bijv. met twee personen 4 documenten aanvragen, dient u 4 afspraken te maken. Wilt u met twee personen ieder één document aanvragen, dient u twee afspraken te maken. Vuistregel: Per persoon, per document een afspraak.

Hoe en waar kan ik mijn Nederlandse rijbewijs verlengen?

Woont u in Zwitserland, kunt u uw Nederlandse rijbewijs niet meer vernieuwen en dient u binnen een jaar een Zwitsers aan te vragen!

Als u houder bent van een Nederlands rijbewijs en u woont in een land van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandels Associatie (EVA), in dit tweede geval dus Zwitserland,  dan kunt u uw rijbewijs niet meer vernieuwen. Het Nederlandse rijbewijs moet u omwisselen bij de autoriteiten in het land waar u verblijft. Voor de omwisseling van een Nederlands rijbewijs tegen een Zwitsers exemplaar kunt u terecht bij de kantonale dienst voor het wegverkeer (Strassenverkehrsamt / Office de la circulation routière) in het kanton waar u woont. Is de vernieuwingsdatum van een Nederlandse rijbewijs verstreken of wordt een rijbewijs vermist dan kunt u soms op basis van een echtheidsverklaring, afgegeven door de RDW, een buitenlands rijbewijs aanvragen.

Ik ben op zoek naar werk in Zwitserland.

Veel Nederlanders die op zoek zijn naar werk in Zwitserland vragen naar een lijst van Nederlandse bedrijven met een Zwitserse vestiging. Deze lijst kunt u hier downloaden. Dit is overigens geen uitputtende lijst.

Verder zou de Dutch Business Round Table misschien een aanknopingspunt kunnen zijn. De DBRT is een platform voor managers en professionals die zich verbonden voelen met Nederland. De DBRT heeft afdelingen in Genève, Zürich, Basel en Zug. Daarnaast kent Zwitserland een groot aantal Nederlandse verenigingen.

Ik wil naar Zwitserland komen om te wonen en te werken. Waar vind ik informatie?

Hieronder volgt een overzicht met enkele informatieve websites over wonen en werken in Zwitserland:

Zwitserse douane met informatie over verhuizing van de inboedel. Kijkt u onder 'Zollinformation PrivateIinformations pour les particuliers' en dan 'Umzug, Heirat, Erbschaft/Effets de déménagement, trousseaux de mariage et effets de succession'.

Zwitserse Immigratiedienst met informatie over voorwaarden voor verblijf in Zwitserland en procedures voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. Hier zijn ook de links naar de kantonale vreemdelingendiensten te vinden.

Het officiële Zwitserse overheidsportaal met informatie voor privépersonen en bedrijven, informatie over de Zwitserse autoriteiten en over Zwitserland.